ЩОСЬ НА КШТАЛТ
ЗВІТУ ПРО РОБОТУ
У 2022 РОЦІ

З повідомлень в вайбер чаті FIMA:

 

24 лютого, 2022 повідомлення НКЦПФР: «… тимчасово з 11:00 24 лютого 2022 року …  зупинити проведення операцій з активами ФФБ та ФОН;… ⁃ управителям  ФФБ/ФОН невідкладно забезпечити передання копій оригінальних інформаційних масивів внутрішніх систем обліку управителя, сформованих станом на 11:00 24 лютого 2022 року, до ДУ «АРІФРУ»

 

27 лютого, 2022 (неділя) Дмитро Парута: «не повірите, роблю щомісячний звіт». Валентин Савчук: «А Чернигов весь в подвалах сидит, нас бомбят».

На початку лютого 2022 ми переглядали матеріали для навчання керівників управителів та знайомились з новими Ліцензійними умовами діяльності з управління майном для фінансування операцій з нерухомістю, затверджені Комісією.

24 лютого 2022 року наша діяльність призупинилась, а наше життя – кардинально змінилося.

Проте, не змінилося в нашому житті одне – спілкування, його стало навіть більше, особливо у перші місяці війни. Дуже скоро від початку війни  почались наші щотижневі zoomи, під час яких ми обговорювали питання професійної діяльності, нормативно – правові акти регулятора, нові закони, нові вимоги, а також, ситуацію у містах, безпосередньо у кожного управителя, а головне – щосили ми намагалися підтримати одне одного і підняти один одному настрій, писали, що «Країні, яка має на гербі курку, ніколи не перемогти країну,  на гербі якої міцна виделка!».

І, хоча в нас були зовсім інші плани на 2022 рік, жодного дня ми не зупинялися і не складали руки.

 

 

28 лютого «Звернення до банків, страхових компаній, професійних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків Комітет з питань фінансів звертається з проханням розірвати існуючі ділові відносини з суб’єктами господарювання та фізичними особами, які є резидентами держави-окупанта; […]

 

8 березня НКЦПФР узагальнила та структурувала власні рішення щодо порядку проведення операцій на ринках капіталу на період дії воєнного стану.  Управителі ФФБ/ФОН отримали право придбати військові ОВДП за рахунок активів фондів, яким вони управляють.  

 

14 березня перший військовий zoom, під час якого обговорюються питання щодо функціонування ФФБ в період військового стану, функціонування ФФБ на території окремих областей та взаємодія управителів з НКЦПФР.

 

16 березня Управителі ФФБ та ФОН сподіваючись на швидке закінчення російської агресії вже визначають свої перші кроки після закінчення війни і зазначають, що по кожному об’єкту, що будується, слід провести аудит стану готовності; внутрішній аудит реєстру довірителів (фізичних та юридичних осіб, їх стану на кінець військових дій та їх подальших намірів стосовно об’єктів житлової нерухомості); а також, аудит коштів на рахунках ФФБ.

 

29 березня FIMA звертається до Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики із напрацьованими пропозиціями щодо першочергових кроків по відновленню житла для постраждалих громадян України, запропонувавши відновити доступ населення України до фінансування будівництва, зменшити податкове навантаження на виробників будівельних матеріалів та будівельної техніки, а також зменшити або відмінити ввізне мито на будівельні матеріали.

На початку травня 2022 року FIMA проводить чергове опитування своїх членів та фіксує готовність більшості управителів  ФФБ повернутися до роботи.

На цей час, діяльність управителів ФФБ та ФОН по більшості регіонах України вже розблоковано. В той же час констатуємо, що більшість, забудовників не готові відновлювати будівництво за причини ризиків ракетних обстрілів та критично низького попиту з боку довірителів не тільки на укладання нових договорів, а й сплати розстрочки, що стримує фінансування об’єктів.

 

Чергове опитування FIMA та аналіз отриманої інформації наводять: місто Київ, з березня по грудень 2022 року нових укладених договорів – ЖОДНОГО. На Західній Україні, зокрема у Львові та області ситуація значно краще, рівень продажі в економ сегменті досягає 25-30% довоєнного рівня.

 

При цьому процес відновлення будівництва проходить по різному в різних регіонах України. Зокрема в Західних регіонах поновлене будівництво на 90% ЖК. В Одеській області цей показник досягає 60%. В Києві - трохи більше 30%.

 

На цей час вже 800 тис українців втратили власну оселю, тому забудовники зберігають надію на відкладений попит. Окремо повстає питання наявності та ціни на будівельні матеріали.

 

4 серпня FIMA отримує текст неоприлюдненого законопроекту Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому. Починаються запеклі бої на законодавчому фронті.

 

12 вересня Президент підписує законопроект 5091. В його остаточній версії враховано чимало зауважень Асоціації, проте до сьогодні залишаються не вирішені і не врегульовані окремі  питання.

Зважаючи на те, що Закон України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (№2518) є, м’яко кажучи, недолугим і більша частина його положень потребує роз’яснень, FIMA, не зважаючи на те, що немає такої компетенції, робить свод -аналіз положень Законів Про гарантування речових прав та Про фінансово-кредитні механізми і надає своїм членам поради щодо виконання нових вимог.

Одночасно з цим, Асоціація звертається до комітетів ВР, які можуть надавати роз’яснення положень Законів, до авторів – розробників Закону 2518 та до органів державної влади, діяльність яких прямо або опосередковано пов’язана із виконанням Закону 2518, за роз’ясненнями окремих норм Закону 2518.

15 вересня З урахуванням повернення управителів до регулярної звітності,  FIMA проводить zoom-консультацію з директором департаменту бухобліку та аудиту НКЦПФР Оленою Дубовою. Члени Асоціації отримують поради щодо складання та подання звітності у військовий період.

 

3 Жовтня за підтримки Асоціації, керівники та власники управителів ФФБ та ФОН звертаються до Комісії щодо Рішення №1139 із наполегливими пропозиціями щодо перегляду норм та положень з урахуванням війни. Пропозиції Комісією сприймаються.

 

Восени FIMA, серед іншого, займається такими питаннями як:

 

Протягом усього 2022 року безперебійно Асоціація підтримує  співпрацю як з народними обранцями - депутатами Верховної Ради України, так і роботу із законопроектами, в тому числі із законопроектом 5865.

Розпочата на початку травня 2022 року робота із законопроектом 5865 тривала 5 (!) місяців і йшла у вигляді майже щоденних чотирьох-годинних zoom-обговорень.  

Підсумовуючи діяльність у цьому надскладному році, слід звернути увагу на умови праці FIMA. Співробітники, як і більшість членів FIMA, були змушені в цілях економії коштів, перейти на половинну оплату, проте не половинні години роботи. Тому головні статутні цілі Асоціації, такі як комунікації між ринком та регулятором, спільне опрацювання законодавчих ініціатив і нормативно- правових актів, а також основні напрямки діяльності FIMA – законодавчі ініціативи, ініціювання змін у нормативно – правовому регулюванні ринку, представництво професійних інтересів своїх членів, консультативна, методична та інформаційна підтримка, виконувалися попри війну. 

 

Будівельний ринок, як і решта економіки, за об’єктивних причин переживає не найкращі часи. Тому особливо приємно знати про декілька добудованих попри все об’єктів, які фінансували наші управителі і які подарували радість довірителям навіть у 2022 році під час війни.

 

Те, що нас не вбиває, робить сильнішими. Якщо в минулий ковідний 2022 рік ми заходили з закликом «ПРАЦЮЄМО!», то в цьому році можемо проголосити «МИ ВПОРАЄМОСЯ! МИ ПЕРЕМОЖЕМО!». Сподіваємося на скорішу перемогу, відновлення країни та продовження роботи управителів з фінансування будівництва житла!

 

Вікторія Волковська